Търсене:
Меркурий

Меркурий е най-близката планета до Слънцето и осма по големина. Тя е с орбита: 57 910 000 км от Слънцето, с диаметър: 4 880 км и маса: 3.30e20 кг.

В римската митология Меркурий е бог на търговията, като за гърците това е бог Хермес – пратеник на боговете. Меркурий е познат най-малко от преди третото хилядолетие преди Христа. Гърците са му дали две имена: Аполо – зорница и Хермес – вечерница, но астрономите са знаели, че това е една и съща планета.

Меркурий е посетен само от един кораб - MARINER 10, през 1974 г. Само 45 % от повърхността му е заснета, тъй като е много близо до Слънцето.

Орбитата му има голям ексцентрицитет, като най-близката точка до Слънцето е 46 млн.км., а най-отдалечената – 70 млн.км. Когато минава близо до Слънцето, скоростта на Меркурий е много бавна. Астронимите от XIX век не могли да обяснят това явление, тъй като били запознати само с Нютоновата механика. След публикуването на “Обща теория на относителността” на Айнщайн, станало ясно защо това е така. До 1962 г. се е смятало, че денят на Меркурий е дълъг колкото годината му, за да може да е обърнат към Слънцето винаги с една и съща страна (както Луната към Земята), но през 1965 г. станало ясно, че не е така. Сега е известно, че Меркурий се върти три пъти около оста си за две години.

Температурите на Меркурий варират в най-широките граници, в цялата Слънчева система – от 90 К до 700 К.

Меркурий прилича на Луната в много отношения: релефът му е стар и има много кратери, но Меркурий е много по-плътен от Луната (5.43 срещу 3.34 гр/см3 ). Меркурий е втората по плътност планета след Земята. Има тънка атмосфера, състояща се от атоми, избити от повърхността от Слънчевите ветрове. Тъй като Меркурий е много горещ, тези атоми бързо изчезват в космоса. Освен многото кратери, на планетата има относително равнинни терени, някои може да са резултат от древна вулканична дейност. Учудващо, но радарните наблюдения на северния полюс на Меркурий показват, че има лед в някои кратери. Меркурий има малко магнитно поле, като силата му е около 1 % от земното. Тази планета няма спътници. Често се вижда с бинокъл, а понякога и с невъоръжено око. Много е близо до Слънцето и трудно се вижда в полумрака.

Дата: 02.09.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Образование | Астрономия | Меркурий
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.