Търсене:
Марс

Марс е четвъртата планета от Слънцето и седмата по големина. Тя е с орбита 227 940 000 км от Слънцето, диаметър 6 794 км и маса 6.4219e23 кг.

В римската митология Марс (в гръцката – Арес) е бог на войната. Името си вероятно е получил заради червения си цвят. Марс е най-благодатното място за заселване от хората. Първият кораб, посетил Марс е MARINER 4 през 1965 г., а първите приземили се кораби са двата VIKING landers, през 1976 г.

Орбитата на Марс е чиста елипса. В резултат на това температурните разлики са от 300 средната температура на планетата е 218 К. Температурите на повърхността варират от 140 К през зимата до 300 К през лятото.

Повърхността на Марс е колкото сушата на Земята. След Земята, Марс има най-разнообразен и интересен терен измежду сухоземните планети. Най-голямата планина в слънчевата система, Olympus Mons, се намира на Марс и се издига на 24 км над обкръжаващата я равнина. Повечето от марсианската повърхност е много стара, но има и по-нови долини, равнини и възвишения. Южната полусфера на Марс е предимно осеяна с древни кратери, подобно на Луната, а северната полусфера се състои от равнини, много по-млади, по-ниски и с по-сложна история. Марс има активни тектонски плочи. Няма данни за активна вулканична дейност.

Има ясни доказателства за ерозия на Марс, които включват големи потоци и малки речни системи. Ясно е, че е имало някакъв вид течност на повърхността, вероятно е тя да е била вода, но има и други възможности. Може би е имало големи океани, но няма преки доказателства за това. В по-ранната си история Марс много е приличал на Земята.

Марс има много тънка атмосфера, съставена предимно от малки количества въглероден диоксид (95.3 %), азот (2.7 %) и следи от кислород (0.15 %) и вода (0.03 %). Средното налягане на повърхността на Марс е около 7 милибара (по-малко от 1 % от земното налягане), но амплитудата му се променя значително от 9 милибара, в най-дълбоките басейни, до 1 милибар, на върха на Olympus Mons. Това е достатъчно да се образуват силни ветрове и обширни пясъчни бури, които обхващат цялата планета в продължение на месеци. Марс има постоянни ледени шапки на двата си полюса, състоящи се предимно от твърд въглероден диоксид (сух лед). Може и да има замръзнала вода под повърхността на по-малките географски ширини.

VIKING landers направили серия опити за установяване дали съществува живот на Марс. Оптимистите смятат, че такъв на Марс наистина съществува. На 06.08.1996 г. е обявено, че са открити органични съединения в марсиански метеорит. Предполага се, че това е доказателство за съществуването на древни микроорганизми на Марс. На различни места на Марс съществува обширно, но не и глобално магнитно поле.

През нощта Марс се вижда лесно с невъоръжено око.

Марс има два малки спътника, чиито орбити са много близо до повърхността му.

Дата: 29.10.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Образование | Астрономия | Марс
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.