Търсене:
Уран

Уран е седмата планета от Слънцето и третата по големина (по диаметър). Уран е по-голяма от Нептун по диаметър и по-малка по маса. Тя е с орбита 2 870 990 000 км от Слънцето, екваториален диаметър 51 118 км и с маса 8.683e25 кг.

Уран е дрвеногръцко божество на небето, най-ранният върховен бог.

Уран е първата планета, открита в днешни времена на 13.03.1781 г. По-рано също е била забелязвана, но игнорирана като звезда.

Уран е посетен единствено от кораба VOYEGER 2 на 24.01.1986 г. Оста на Уран е почти успоредна на еклиптиката му. Когато VOYEGER 2 е бил там, южният му полюс е бил насочен към Слънцето и е приемал повече енергия от него. Въпреки това на екватора е било по-топло, а защо това е така не е известно. Ако наклона на оста на северния полюс е малко по-вече от 900 ,тогава ротацията на Уран е права, но ако е малко по-малко от 900, тогава ротацията му е обратна.

Уран е съставен главно от скали и разнообразни ледове,със само 15% водород и малко хелий. Атмосферата му е 83 % водород, 15 % хелий и 2 % метан. Като всички други газови планети, планетата Уран има групи облаци, които се движат бързо. Но тези групи са много неясни. Скорошни наблюдения показват големи и по-ясни жилки с по-голяма активност.

През 2007 г. Слънцето бе точно над екватора на Уран.

Синият цвят на планетата е резултат от поглъщането на червена светлина от метана в горните слоеве на атмосферата.

Уран също има пръстени. Те са много тъмни и са съставени от различни по големина части (повече от 10 м в диаметър) и ситен прах. Познати са 11 пръстена, всички много ясни. Най-светлият е известен като пръстен ЕПСИЛОН. Пръстените на Уран са първите открити след тези на Сатурн. VOYEGER 2 откри 10 малки луни, освен петте големи, които са вече известни. Може би има няколко малки спътника в пръстените.

Магнитното поле на Уран е особено, не е в центъра на планетата и е наклонено на почти 600 относно остта на ротация (въртене). Това може би е предизвикано от движението на относително плитките глъбини на Уран.

Понякога Уран е видим с невъоръжено око в много ясна нощ.

Уран има 20 именувани спътника плюс един наскоро открит. Те образуват класове: 11 малки тъмни вътрешни, 5 големи и един новооткрит (на по-голямо разстояние). Повечето имат почти кръгла орбита, с изключение на четирите външни – овална орбита.

Дата: 26.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Образование | Астрономия | Уран
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.