Търсене:
Нептун

Нептун е осмата планета от Слънцето и четвъртата по големина (по диаметър). Нептун е по-малък по диаметър, но по-голям по маса от Уран. Орбитата му е 4 504 000 000 км от Слънцето, екваториално диаметърът му е 49 532 км, а масата е 1.0247e26 кг.

В римската митология Нептун (в гръцката - Посейдон) е бог на морето.

След откриването на Нептун било забелязано, че орбитата му не е в съгласие с Нютоновите закони. За това било считано, че друга, по-близка планета смущавала орбитата на Уран. През XVI век Галилео наблюдавал Нептун, когато бил близо до Юпитер, но си помислил, че това е звезда. По-късно забелязал, че е променил местоположението си спрямо друга близка звезда. На следващите вечери той вече бил извън неговия поглед. Ако е наблюдавал няколко вечери преди това, движението на Нептун щяло да бъде очевидно за него, но облаци са попречили на това.

Нептун е посетен от кораба VOYЕGER 2 на 25.08.1989 г. Повечето знания за Нептун се дължат на това посещение.

Орбитата на Плутон е странна, понякога тя пресича орбитата на Нептун. По този начин Нептун става най-отдалечената планета от Слънцето за няколко години. Вероятно структурата на Нептун е подобна на Уран: различни ледове и скали с около 15 % водород и малко хелий. Подобно на Уран, Нептун може би няма обособени вътрешни пластове, но има нещо като вътрешност от скалист материал.

Атмосферата му е съставена главно от водород и хелий и малка част метан. Синият си цвят планета дължи именно на него, тъй като той поглъща червена светлина в атмосферата. Като типична газова планета, Нептун има бързи ветрове, простиращи се в дадени географски ширини, и големи бури. Ветровете на Нептун са най-бързите в цялата Слънчева система, достигат 2 000 км/ч.

Като Юпитер и Сатурн, Нептун има вътрешен топлинен източник – той отделя два пъти повече енергия, отколкото Нептун получава от Слънцето. Най-голямата забележителност е Голямото тъмно петно в южната полусфера. То е почти колкото половината от Голямото червено петно на Юпитер (близо до диаметъра на Земята). Ветровете на Нептун издухват Голямото тъмно петно на запад с 300 км/сек.

VOYЕGER 2 е видял и по-малко петно, в южната полусфера и малки облачета, които се раздвижат около Нептун на всеки 16 часа, т. нар. “скутери”. Но истинската му атмосфера остава загадка. Скорошни наблюдения (от 1994 г.), показват, че Голямото тъмно петно е изчезнало. Може би просто се е разпръснало или е скрито от други части на атмосферата. Няколко месеца по-късно е открито ново петно, в северната полусфера. Това показва, че атмосферата на Нептун се променя бързо.

Нептун също има пръстени. Наблюдения от Земята показват само неясни дъги, вместо пълни пръстени. Снимки от VOYЕGER 2 показват, че пръстените са пълни. Те са много тъмни, но съставът им е неизвестен. Най-външният пръстен е наречен Аdams, следващият не е именуван и след него е непълният Galle.

Магнитното поле на Нептун е като на Уран, странно ориентирано и вероятно генерирано от движението на някакъв проводящ материал (вероятно вода) в средните пластове.

Нептун може да бъде видян с бинокъл (ако знаеш къде да гледаш), но е необходим голям телескоп, за да се види нещо повече от тънък диск.

Нептун има осем луни: седем малки и Тритон.

Дата: 22.07.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Образование | Астрономия | Нептун
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.