Търсене:
Плутон

Плутон е обикновено най-отдалечената планета от Слънцето и най-малката. Плутон е по-малка от седем от луните на в Слънчевата система (Луна, Йо, Европа, Ганимед, Калисто, Титан и Тритон). Тази планета е с орбита 5 913 520 000 км от Слънцето, диаметър 2 274 км и маса 1.27e22 кг.

В римската митология Плутон (в гръцката – Хадес) е бог на подземното царство. Името си вероятно е получил, защото е най-отдалечената планета от Слънцето и тъне постоянно в мрак.

Плутон е открита през 1930 г= по щастлива случайност. Бързо се установило, че тя е много малка, за да влияе върху движението на другите планети.

Плутон е единствената планета, която не е посещавана от космически кораб. Има един спътник – Харон, който е открит през 1978 г. Направени са много изчисления за масите и радиусите на Плутон и Харон, но те не могат да се приемат за достоверни, докато не се изпрати кораб да ги потвърди.

Плутон е второто най-противоречиво тяло в Слънчевата система. Някои хора смятат, че Плутон не е планета, а по-скоро голям астероид или комета. Орбитата му е много странна. Има моменти ,когато той минава по-близо до Слънцето от Нептун, както в периода от януари 1979 до февруари 1999 г. Върти се около остта си в посока, обратна на по-голяма част от другите планети.

Температурата на повърхността е около – 2 350 С.

Съставът на Плутон не е известен, но плътността му (2 гр/см3), показва, че вероятно се състои от 70 % скали и 30 % лед, като Тритон. Светлите части от повърхността вероятно са покрити с лед от азот и малки количества от твърд метан, етан и въглероден диоксид. За атмосферата се знае малко, тя вероятно се състои основно от азот, също и от въглероден диоксид и метан.

Налягането е изключително слабо и на повърхността е само няколко микробара. Атмосферата може и да е в газообразно състояние, но само когато преминава близо до Слънцето. През по-голямата част от дългата година на Плутон, газовете в атмосферата са замръзнали.

Смятало се е, че Плутон е може би спътник на Нептун. По-разпространена е представата, че тритон и Плутон на времето са се движили по независими орбити около Слънцето,а по-късно са били прихванати от Нептун.

Харон може да се е получил в резултат на сблъсък между Плутон и друго тяло.

Плутон може да се види с любителски телескоп, но това не е лесно.

Дата: 15.11.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Образование | Астрономия | Плутон
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.