Търсене:
Основни групи цветя

Посочените по-нататък групи дават представа за многообразието на растенията, подходящи за отглеждане в съдове. Растенията от една група нямат обща ботаническа основа, те са по-скоро събрано пъстро безредие от представители с различен произход и начин на живот.

Класически растения за сандъчета

Това са вечнозелените или раззeленяващи се само през лятото храсти, тревисти растения, подправки от тропически региони, включително от Средиземноморските райони. Повечето от тях са многогодишни (с изключение на едногодишните подправки и тревистите) и са уязвими в условията на нашата сурова зима. Засадени свободно в градината, те могат да издържат на студа само при особено благоприятни обстоятелства. Ето защо в нашата географска ширина те може да се култивират само в сандъче, в което презимуват, запазени от измръзване.

Класически балконски цветя

Наред с традиционните петунии, мушкатата, луковичните бегонии и обичките тук се нареждат още много летни цветя, пълзящи и увивни растения. Балконските цветя са едногодишни, двугодишни или многогодишни и произхождат предимно от тропическите и субтропическите региони. Едногодишните и двугодишните растения завършват своя жизнен цикъл след един или два вегетативни периода, след което трябва да се изхвърлят. Многогодишните цветя могат да зимуват.

Много любители на растения се плашат от това, тъй като не разполагат с достатъчно място за растенията през зимата или се страхуват, че не могат добре да ги опазят. Наистина – някои растения зимуват на светло, а не всеки може да им осигури необходимите условия. Всяка есен се унищожават твърде много здрави цветя, които, ако презимуват правилно, цъфтят прекрасно през следващата година.

Градинските растения

Тези растения отглеждани в сандъчета са нова тенденция. Храсти, летни и луковични цветя, кухненски подправки, зеленчуци, вечнозелени широколистни, иглолистни и плодни храсти, които доскоро се култивираха само в градини, сега се появяват на балкони и тераси, където виреят буйно за радост на собствениците си. Някои от тях, ако са засадени на открито, издържат без проблеми през зимата, но в съдове трябва да бъдат съответно защитени.

Дата: 15.11.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Тераса | Украса | Основни групи цветя
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.