Търсене:
Пет съвета за вечно приятелство

Викове и крясъци? Те са част от всяка връзка, но как да разрешите кавгите помежду си по мирен път? Поеми дълбоко въздух и потренирай няколко стратегии с нас.

Изслушвай го/я внимателно
От личен опит знаеш, и между най-добрите приятелки изникват спорове. И тогава се започва с крясъците, обидите и всеки прекъсва другия. Много кофти тръпка! Но ако искаш приятелят/ката ти да те изслуша, го/я остави първо да се изкаже. Отнасяй се с така, като би искал/а да се отнасят с теб! Покажи, че проявяваш разбиране с думи като: "Виждам, че си ми сърдит/та, защото...". Така, той/тя ще разбере, че го/я уважаваш и ще намерите много по-лесно изход от ситуацията.

Избери подходящия момент
Изключително много си му/й ядосан/а и искаш да го обсъдите. Тогава попитай дали има време да поговорите. Кажи, че е важно за теб и че искаш да стане възможно най-скоро. Ако той/тя в момента има други проблеми, определено няма да стигнете до разрешаване на този между вас.

Не преувеличавай
"Ти винаги...", "Ти никога...", "Ти всеки път...". Познато ли ти звучи? Много добре знаеш, че тези думи в повечето случаи изопачават истината до безкрайност. Използваш ги само защото си мислиш, че е по-убедително, когато преувеличаваш. Факт е, че така си печелиш само черни точки в лицето на „врага“. Съпротивата води до допълнителни ядове и всичко така бързо се преобръща, че спорите за всичко друго, но не и за същинския проблем!

Запази самообладание
Никога не обиждай приятелят/ката си прибързано и съзнателно! Така само ще загубиш доверието му/й, което после трудно ще спечелиш обратно. Брой до три и изчакай, докато се успокоиш. Дайте си време за размисъл и отново може да поговорите, когато и двете не сте толкова напрегнати.

Извини се
Често се получава така, че в разгара на сражението ставаш груб/а и обиждаш. Случва се, но тогава е най-подходящият момент да се извиниш. Така ще ти простят по-лесно, а и ще избегнеш чувството за вина, че си бил/а несправедлив/а!
"Извинявай, че избухнах така!", "Съжалявам, ако съм те обидил/а!"

Тези думички понякога вършат чудеса!

Източник: Браво
Дата: 11.04.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Пет съвета за вечно приятелство
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.