Търсене:
Зачеване и бременност
За бебето трябва да мислим преди да се е появило! За бебето трябва да мислим преди да се е появило!

Когато двама души правят секс без контрацептиви, е възможно... жената да забременее

Зачеването е събитието, при което яйцеклетката във Фалопиевата тръба (яйцепровода) се завладява от сперматозоидите. Този процес е сложен и неповторим. В началото на месечния менструален цикъл по една нова яйцеклетка започва да узрява във фоликул в един от яйчниците. В средата на цикъла фоликула се спуква и освобождава яйцеклетката – явление, наречено овулация.

До 14 ден лигавицата на матката се удебелява, подготвя се да приеме яйцеклетката, ако тя бъде оплодена. Междувременно тя изпада в перитониалната кухина, където “пипалцата” около единия край на Фалопиевата тръба я захващат и я поемат. Ресничките по вътрешните стени на яйцепровода спомагат за придвижването на яйцеклетката към матката. Ако в този период жената има полови сношения, яйцеклетката може да бъде оплодена.

По време на еякулацията от пениса на мъжа се изхвърлят около половин милиард сперматозоида във влагалището на жената. Повечето от тях загиват през 1 до 5 часовото пътешествие из вътрешните полови органи на жената. Киселата среда във влагалището убива около половината от сперматозоидите. Останалите навлизат през шийката на матката, където лесно проникват, през иначе непроходимата слуз, благодарение на промените, предизвикани от овулацията.

Само около 3 000 сперматозоида достигат яйцепровода, където се намира яйцеклетката. От това вече силно намалено количество само няколко стотин ще я достигнат и обикновено само един ще проникне в нея и ще я оплоди. Зачеването е възможно, ако спермата навлезе във влагалището от 3 дни преди овулацията до 1 ден след нея.

Зачеването на става всеки път, когато мъжът и жената имат полов акт!

Сперматозоидите трябва да стигнат до яйчния канал в същото време, когато и яйцеклетката се намира там. Но дори това да стане, жената не винаги забременява. Понякога сперматозоидите просто не проникват през яйцеклетката. По различни причини, свързани с телата им, мъжът може да срещне трудности при оплодяването или жената при забременяването.

Не забравяйте!
Всеки път, когато мъжът и жената имат полов контакт, има възможност тя да забременее!

Какво става след като яйцеклетката бъде оплодена?

Един ден по-късно тя се дели на две. След четири дни клетките се делят до малка топчица, която се спуска до дебелата лигавица на матката, където започва да се храни и да нараства. Сега вече тя става ембрион. Тъй като лигавицата на матката е нужна на ембриона, за да го храни, този месец, а и през цялата бременност жената няма менструация.

Бременността трае 266 дни или малко повече от осем месеца и половина. Тялото на майката осигурява всичко, необходимо на зародиша, за да оцелее. В матката се образува плацентата, плоска маса от тъкани, които обграждат ембриона и го подхранват с кислород и хранителни вещества.

След около десет седмици се оформя пъпната връв, която представлява тръбичка, свързана с пъпа, през която преминава храната. Всеки ден ембрионът расте и се развива. На четвъртата седмица той е дълъг около седем милиметра. На осмата седмица все още е миниатюрен – към два сантиметра и половина – но вече добива очертанията на бебе. Вече се нарича плод (фетус) - има очи, уши, ръце, длани, пръсти, крака, ходила и пръсти на краката, както и започващи да се оформят вътрешни органи.

На дванадесетата седмица плодът е дълъг вече десет сантиметра и е почти напълно развит - прилича на миниатюрно човешко същество. От този момент нататък той просто се уголемява и започва де се подготвя за истински живот в света.

Източник: д-р Братан Донов
Дата: 12.09.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Зачеване и бременност
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.